RSS
 

Pavārgrāmata steidzīgajiem. Fenšova Dženija, Foresta Anete

19 Dec

SteidzigajiemKatru reizi, kad es mājās atnesu jaunu pavārgrāmatu, es kārtīgi izpētu katru tanī atrodamo recepti un ar aizlocītiem stūrīšiem atzīmēju tās, kuras gribu pamēģināt, un pavārgrāmata steidzīgajiem tika pie labi daudz nolocītiem stūrīšiem- dažu pēdējo nedēļu laikā neesmu gatavojusi neko, kas nebūtu nācis no šīs pavārgrāmatas.

Man patīk garšīgi ēdieni un man ārkārtīgi patīk gatavot, bet nav tā, ka vienmēr būtu vēlme stundām ilgi stāvēt pie plīts gatavojot, dažkārt gribas ātri un nesāpīgi tikt pie garšīgas maltītes un šī pavārgrāmata ir tieši tam arī paredzēta.

Grāmatā ir apkopots apmēram pusotrs simts recepšu no dažādu tautu virtuvēm un šīm receptēm vienojošais elements ir- tās visas var pagatavot pusstundas laikā vai mazāk. Kas vēl svarīgāk- vien retai receptei ir nepieciešamas iepriekš sagatavotas sastāvdaļas un lielākoties tas ir buljons, kuru pagatavot sestdienā un sasaldēt nav liela māksla. Tāpat arī gandrīz nemaz netiek izmantoti pusfabrikāti- te ir atlasītas ātri un viegli pagatavojamas receptes, kurām izmantojami svaigi produkti.
Un, ja kādam šķiet, ka pusstundas laikā jau neko īpašu pagatavot nevar, tad šī pavārgrāmata pārliecinās par pretējo- pusstundas laikā ir iespējams pagatavot ļoti daudzveidīgas, gardas un vēl neapnikušas maltītes.

Laba pavārgrāmata ir tāda, kuru skatoties, mutē saskrien siekalas un rodas iedvesma gatavot tūlīt un tagad. Kad biju izpētījusi steidzīgo pavārgrāmatu, secināju, ka nevar to tā vienkārši nolikt malā un tagad neko negatavot par spīti nesen paēstām vakariņām. Secināju, ka vienīgā recepte, kurai man mājās ir atrodamas visas nepieciešamās sastāvdaļas, ir šokolādes pudiņš un tūlīt pat arī ķēros pie tā gatavošanas- kopš tā vakara šis saldēdiens manās mājās ir lielā cieņā un tiek gatavots visai regulāri.

Nenoliedzama iedvesmas sastāvdaļa pavārgrāmatai ir skaistas un kvalitatīvas bildes un šai ziņā steidzīgo pavārgrāmata ir uzdevumu augstumos- nevarētu teikt, ka bildes ir ļoti oriģinālas, tomēr tās ir skaistas un apetīti veicinošas, neko citu jau no pavārgrāmatas tā kā neviens negaidītu.

Šī ir no retajām pavārgrāmatām, kurā atrodamas arī daudz jo daudz zivju receptes un pat ne tikai zivju sadaļā, bet arī pie pastas un salātiem, piemēram. Tieši šis punkts mani laikam iepriecināja visvairāk, jo zivis manās mājās ir sarežģīts jautājums- es esmu zivju fanāts un esmu gatava viņas ēst katru otro dienu, bet diemžēl esmu tāda vienīgā. Vienīgais veids, kā manam draugam iebarot zivis, ir teju vai katru reizi tās gatavot citā veidā un man pamazam jau sāka aptrūkties idejas, bet nupat man atkal ir burvīga iespēja regulāri tikt pie kārotajām zivīm. Protams, zivju lielais īpatsvars pavārgrāmatā ar šādu uzstādījumu īsti nav nekāds pārsteigums- zivis vienmēr ir bijušas viens no visātrāk pagatavojamajiem ēdieniem.

Steidzīgo pavārgrāmata nav latviešu ražojums, bet te praktiski neatradās sastāvdaļas, kuras mums nebūtu pieejamas. Savukārt tās, kuras ikdienā lielveikalā neatradīsi, var visai viegli aizvietot ar citām sastāvdaļām. Tā, piemēram, pavasara sīpoliņu vietā es parasti lietoju puravus. Receptes šai grāmatā vispār ir visai viegli pielāgojamas savām vēlmēm un nedaudz variējot sastāvdaļas, šeit iznāk krietni vairāk par pusotru simtu dažādu ēdienu. Tiesa gan, ātri un gardi ne vienmēr nozīmē lēti. Tas neattiecas uz visām receptēm, bet šur tur pavīd sastāvdaļas, kas cenas kategorijā īsti neatbilst ikdienas maltītēm.

Vienīgā lieta, kas man patiešām šai pavārgrāmatā netīk, ir tās iesējums- pavārgrāmata kļūst apmēram piecas reizes ērtāk lietojama, ja, to atverot uz galda, tā stāv vaļā, nevis ir jāpietur vai ar kaut ko jānoslogo.

Jebkurā gadījumā- šī ir lieliska pavārgrāmata, ko iedāvināt citiem vai sev, ja garšo labi paēst un nav vēlmes garos darbdienu vakaros pārtikt no konserviem vai mūžīgi uzsildītas zupas. Pie kam, lielākā daļa recepšu būs derīgas arī iesācējam, tāpēc šis būtu labs solis pavārmākslas apgūšanā un saprašanā, ka ēst gatavošana- tas nav nekāds lielais, ļaunais bubulis.

Ja daiļliteratūrai parasti pievienoju citātus, domāju, ka pavārgrāmatai pareizi būtu pievienot attēlus ar kādu no manām mīļākajām receptēm. Izvēlējos divas receptes- jau pieminēto šokolādes pudiņu un zivs steiku marokāņu gaumē. Jā, zivs steiks nav nekas pārlieku jauns un nedzirdēts, bet ar dažām garšvielām tam, protams, pilnīgi mainās garša un šī ir no retajām zivs receptēm, ko man mājās ir atļauts gatavot atkārtoti. Bildes ir klikšķināmas un atveramas lielākā, salasāmā izmērā.

Zivs marokāņu gaumē Šokolādes pudiņšVērtējums:
9/10

Grāmatu saņēmu no “Jāņa Rozes” izdevniecības.

Nosaukums: Steidzīgajiem. Gardi un veselīgi ēdieni
Autores: Dženija Fenšova, Anete Foresta
Oriģinālais nosaukums: Quick Meals
Izdevējs: Jāņa Rozes apgāds
Lappušu skaits: 320
Izdevuma gads: 2014
Pirmizdevuma gads: 2013
ISBN: 9789984234823

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEvernote
 

Leave a Reply

 

 
  1. Lasītāja

    19th December 2014 at 4:00 pm

    Kopš kura laika sīpollokus vairs nepārdod veikalā?

     
    • Spigana

      25th December 2014 at 11:06 pm

      Sīpolloki būtu tas pats, kas pavasara sīpoliņi?

       
      • Lasītāja

        26th December 2014 at 4:30 pm

        Jep. Angliski par “spring onions” sauc loku sīpolus. Protams, puravi šajā gadalaikā tāpat sanāk lētāk.

         
  2. Irbe

    1st January 2015 at 11:13 pm

    Jā, es arī atklāju šo lielisko pavārgrāmatu. Nopirku tādēļ, ka vairākas reizes to atverot, atradu ēdamus ēdienus pat visai ģimenei, kas parasti ir ļoti sarežģīti izdarāms. Es arī iesaku.