RSS
 

Piparmētru kēksiņi un grāmatķēķa svinīgā atvēršana

04 Aug

Kaut kā kolekcionēšana droši vien ir pasaulē izplatītākais hobijs un arī Spīgana nav nekāds izņēmums. Spīgana kolekcionē grāmatās pieminētus ēdienus un piemeklē tiem atbilstošas receptes.

Cik gan bieži nav gadījies tā, ka lasi grāmatu un tur varoņi tik garšīgi ēd, ka siekalas pašas saskrien mutē un kļūst grūti uz dīvāna nosēdēt, jāiet vien izrevidēt ledusskapi. Diemžēl ledusskapī reti atrodas tieši tas, kas pieminēts grāmatās, tāpēc es pamazām pievērsos domai, ka daiļliteratūrā minētās receptes vajag apkopot un nu beidzot esmu saņēmusies dalīties arī ar citiem.

Es nekādā gadījumā nesolu, ka grāmatķēķis tiks regulāri papildināts ar jauniem gardumiem, jo šis joks prasa vēl vairāk laika, nekā grāmatu apraksti, bet gan jau kaut kā un laiku pa laikam.

Grāmatķēķi svinīgi atklāju ar piparmētru kēksiņiem, kuri atradās brīnišķīgā Jura Zvirgzdiņa grāmatā “Lauvas rūciens”. Rasai jau gan bija vieglāk, nekā man, viņa varēja piezvanīt ģimenes ārstei un izprasīt recepti, bet man nācās nodarboties ar ilgstošu internetu izpēti un vairākiem eksperimentiem virtuvē, lai nonāktu pie tās labās receptes. Rezultāts ir ļoti gards un pie sirds ies arī tiem, kas ar saldumiem pārlieku nedraudzējas – šie ir svaigi un ne pārāk saldi kēksiņi. (Tagad man vēl tikai vajadzētu apgūt ēdienu dekorēšanas mākslu.)

Kēksiņu pagatavošana ir gaužām vienkārša, tomēr pat lieliem, gandrīz piecgadīgiem bērniem es ieteiktu aicināt talkā māmiņu vai tēti, ja nu izrādās, ka tieši šodien blenderis nav draudzīgi noskaņots.Foto: Spīgana

  • Sastāvdaļas

    Kēksiņiem:

    • 2 olas
    • 60 g sviests
    • 350 g skābais krējums
    • 250 g milti
    • 100 g cukurs
    • 1 tējkarote cepamais pulveris
    • 1 tējkarote soda
    • 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
    • 10 svaigas piparmētru lapiņas
    • šķipsniņa sāls

    Krēmam:

    • 250 g siera ar jocīgo nosaukumu (Mascarpone)
    • 1 ēdamkarote cukura
    • 50 svaigas piparmētru lapiņas (bet derēs arī 52 vai vairāk)
    • 2 ēdamkarotes skāba krējuma
    • puscitrons

    Foto: Spīgana

Pagatavošana

No šīm sastāvdaļām iznāks 18 kēksiņi.

Katliņā izkausē sviestu, atstāj mazliet atdzist.

Bļodā sakuļ 2 olas ar šķipsniņu sāls, pievieno 350 gramus skābo krējumu un izkausēto sviestu, atkal sakuļ.

Masai pievieno pa vienai tējkarotei sodas, vaniļas ekstrakta un cepamā pulvera kā arī sasmalcinātas piparmētru lapiņas, atkal sakuļ.

Ieber 100 gramus cukura un sakuļ.

Iesijā 250 gramus miltu un rūpīgi izmaisa, lai nepaliek kunkuļi. Mīklai ir jābūt biezai, bet vēl līstošai.

Krāsni sakarsē līdz 180 grādiem vai 160 grādiem, ja izmantos ventilatora režīmu.

Mīklu pilda kēksiņu formās, katru formu aizpildot līdz pusei, jo kēksiņi cepšanās laikā krietni uzpūtīsies.

Cep 20 minūtes un gatavību pārbauda, kēksiņa vidū iedurot koka irbulīti – ja pie tā nelīp mīkla, kēksiņi ir gatavi.

Kēksiņus noliek atdzist.

Gatavo krēmu – blenderī liek 250 gramus Maskarpones sieru, pievieno 2 ēdamkarotes skābo krējumu, 1 ēdamkaroti cukura un daudz, daudz sasmalcinātas piparmētras. Izspiež sulu no puscitrona un uzmanīgi pierīvē citrona miziņu (tā, lai pie tās nepaliktu baltā daļa). Blenderē masu, kamēr tā ir vienmērīgi sajaukusies.

Uz atdzisušajiem kēksiņiem liek virsū krēmu un dekorē ar piparmētru lapiņām, ja tādas vēl ir palikušas.

Priecīgi ēduši!

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEvernote
 

Leave a Reply

 

 
  1. Elīna

    2nd June 2016 at 10:37 am

    šis bija iedvesmojoši.
    vai tiek plānots vēl kāds grāmatķēķa raksts?

     
    • Spigana

      2nd June 2016 at 4:33 pm

      Vispār gribētos uzcept vēl kādu rakstu un receptes arī cītīgi krāju, tikai līdz tai rakstīšanai un ēdiena bildēšanai lāga netieku…