RSS
 

Gardēža rokasgrāmata. Hedviga Marija Štūbere

09 Sep

Man garšo ēst. Un kūkas arī nav paredzētas tikai svētku reizēm. Es esmu pieaudzis cilvēks un kūkas varu ēst kaut katru dienu, ja vien tā sadomāju un ir iedvesma ķerties pie kaut kā gatavošanas. Savukārt iedvesmai lieti noder labas pavārgrāmagatas. Tieši tāda ir arī “Gardēža rokasgrāmata” – laba, apetīti izraisoša un gatavošanu iedvesmojoša pavārgrāmata.

Pašķirstot receptes, varētu salikties, ka šī nav grāmata, kas būtu piemērota iesācējiem virtuvē, tomēr tas gluži neatbildīs patiesībai. Pirmkārt, grāmatas sākumā ir pagarš ievads, kurā iztirzātas dažādas virtuves pamatpatiesības, ir mērvienību konvertēšanas tabulas, ir dažādi padomi. Otrkārt, receptes ir vieglākas un sarežģītākas. Tiesa gan, šinī grāmatā nav ievietota kāda kopēja sarežģītības pakāpes novertēšanas sistēma, tomēr gandrīz katrai receptei pievienots neliels ievadiņš, kas palīdzēs mazliet labāk orientēties.
Vienīgie, kas varētu justies apbēdināti, ir sāļo uzkodu cienītāji, jo šeit krietns uzsvars likts tieši uz saldajiem.

Šī ir viena no tām pavārgrāmatām, kur iemēģināšanai man atzīmēta teju katra otrā recepte un nespēju vien izdomāt, ko nu kuro reizi gatavošu. Kēksi, biskvītkūkas, plātsmaizes, smalkmaizītes, cepumi, rauši un štrūdeles – te ir viss, ko vien mana kārumnieka sirds var iekārot.

Visu, protams, iztestēt vēl neesmu paspējusi, tomēr tas, ko esmu gatavojusi no šīs pavārgrāmatas, vienmēr ir iznācis garšīgs un pat visai estētiski baudāms, kas manā virtvē nav nemaz tik bieža parādība. Patiesībā pēdējā ballītē kūka no galda pačibēja tik ātri, ka es pati ij pat pagaršot nedabūju.

Īpaši gribas izcelt to, ka grāmatas sākumā ir dotas receptes visiem iespējamiem mīklu veidiem – beidzot man viņas visas ir pieejamas vienā, ērtā vietā. Pie kam, ievadā dotie padomi un skaidrojumi ir tik sakarīgi, ka ar laiku varētu ķerties arī pie savu kūku radīšanas, ne tikai vienmēr sekot receptēm.

Vēl viens grāmatas pluss – aiz visādiem fancy kūku nosaukumiem mēdz slēpties pavisam elementāras receptes. Kad viesi apbrīnā mazliet noelšas pēc mana paziņojuma, ka saldajā būs Lincas torte, viņiem nav obligāti jāzina, ka patiesībā tā ir apgreidota smilšu mīkla ar ievārījumu, ja.

Kopumā – lieliska pavārgrāmata cilvēkiem, kam garšo ēst un kuri nepieturās pie novecojušā stereotipa, ka kūkas ir ēdiens, kas taupāms svētku gadījumiem. Man būtu gribējies vairāk sāļo recepšu, bet nu visu jau nevar gribēt no vienas pavārgrāmatas.

Un te būs mana mīļākā recepte no šīs grāmatas – jau minētā Lincas kūka. (Pāris komentāri: es par kādu trešdaļu samazinātu mīklai nepieciešamos daudzumus, kā arī pievienoju tai svaigi rīvētu muskatriekstu. Ievārījumu ņēmu mežrozīšu un jāņogu.)

Bilde ir klikšķināma un palielināma.

Bilde ir klikšķināma un palielināma.

Vērtējums:
9/10

Grāmatu saņēmu no izdevniecības “Zvaigzne ABC”

Nosaukums: Gardēža rokasgrāmata
Autors: Hedviga Marija Štūbere
Tulkotājs: Iveta Galēja
Izdevējs: Zvaigzne ABC
Lappušu skaits: 239
Pirmizdevuma gads: 2008
ISBN: 9789934022920

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEvernote
 

Leave a Reply

 

 
  1. Lasītāja

    9th September 2015 at 3:24 pm

    Piedod, bet Tev patīk ēst. Tev garšo kūkas.

     
    • Spigana

      9th September 2015 at 4:15 pm

      Nu ja, grāmatas jau arī varot tikai patikt, mīlēt tās nevarot.

       
      • Lasītāja

        9th September 2015 at 6:01 pm

        Tas ir kas cits. Vai citāds kalks.
        Protams, vari man neticēt, es taču te viņdien uzrakstīju komentāru ar kādām trim kļūdām.

         
        • Spigana

          9th September 2015 at 8:18 pm

          Jautājums jau nav par neticēšanu, bet par izteiksmes veidu. Tieši tāpat kā man garšo ēst, man garšo arī dzīvot. Ko nu padarīsi, ka cilvēki tā runā.

           
          • Lasītāja

            9th September 2015 at 9:18 pm

            Bet izklausās briesmīgi. Rodas spēcīga vēlme ieteikt kādu grāmatiņu palasīt vai uz tezaurs.lv aizsūtīt. 😉

             
  2. doronike

    9th September 2015 at 5:15 pm

    Tu to Lincas torti tieši tā arī taisi? Mīklai arī kapātas mandeles un lazdu riekstus? Arī visas garšvielas? (Ar kanēli es atbalstu, bet kakao?)
    Man ar Štūberes kundzi ir labas attiecības, man ir abas latviski izdotās grāmatas :)

     
    • Spigana

      9th September 2015 at 5:45 pm

      Riekstus viegli izlaižu caur blenderi, kapāšanai esmu par slinku. 😀 Lazdu riekstus pirms tma vēl apgrauzdēju un miziņas noburzu nost. Garšvielas visas, tai skaitā kakao, un vēl klāt muskatriekstu piemetu. Vienīgi balto cukuru laikam lieku mazāk. Sanāk dievīgi. :)